BLOG
Girişimcilik Yolculuğunda - Girişimciliğe Giriş
10 Ocak

Girişimcilik Yolculuğunda - Girişimciliğe Giriş

Her kim ya da olay size girişimci olma kararı aldırdıysa önce söylenin sonra mutlaka teşekkür edin.

Fikirler hep dilimizin ucuna kadar gelir ama bir şey onu tutar sonra bir bakmışız ki birileri bulmuş ve uygulamış. Ya da devasa etkiler oluşturmuş iş fikirlerine baktığımızda burun kıvırıp bu mu dediğimiz  ya da aa ne basit aslında deyip şaşırdığımız her iş fikri dilin ucuna kadar gelip özgürlüğüne kavuşmuş olanlardır aslında.

Fikirlerimizin yaşam bulması endişesine kapılmadan “Bir fikrim var!” diye haykırın. Fikrinizin başkaları tarafından sahiplenilmesinden korkmayın unutmayın fikrin özü fikir sahibindedir. Geliştirmek için desteğe ihtiyacınız olduğunda o zaman güvenilir ellerde olmalı fikriniz. Ama önce bırakın zihninizin sonra da dilinizin esaretinden kurtulsun.

Ya da patronunuza kızıp girişimci olmaya karar verdiyseniz umarım kötü ev sahibi mal sahibi oldururmuş kervanına katılanlardan olursunuz. Aman dikkat patronunuza eğer o oturuyor ben çalışıyorum fikriyle kızıyorsanız dağın görünmeyen kısmı hakkında fikriniz olmayabilir. İşin sahibinin çalışandan daha çok çalıştığını siz de tecrübe edecekler olma yolundasınız.

Her ne sebepten girişimci olmaya karar verdiyseniz sizi son derece kıvrımlı ama başardıkça uzağa gitmek isteyeceğiniz bir yolculuk bekliyor.

Öyleyse bizim de o yolda olmayı sevdiğimiz girişimcilik serüvenine hoş geldiniz.

Girişim demek iş fikrine sahip olmak demek değildir. Bir amaç uğruna bir iş fikrini hayata geçirmek için gereken adımları atmak demektir. Amaç sadece ekonomik değer de olabilir sosyal fayda da olabilir. Dedik ya iş fikriniz sizin kutsalınızdır, kimseden onay almanıza gerek yok. Ancak şunu unutmamakta fayda var eğer bir iş fikri bulunduğu çevreye hem ekonomik hem de sosyal fayda sağlayabiliyorsa çok hızlı pazarda tüketicisiyle buluşacaktır.

Bu sebepten kendinize sorun iş fikrim kime ne sağlıyor? Birden fazla ve sizden başka kişilere de fayda sağlayabiliyorsa doğru yoldasınız devam.

İş fikri önce beyninizin içinde bir ışık yanmasına neden olur sonra sancısını çekersiniz ona doğum sancısı da diyebiliriz iş fikrinin yaşama tutunmadan önceki kısmı planlamadır. Evet sihirli kelime planlama. 5N1K da diyebiliriz. Sürekli sorun.  Bastığınız yerde deprem olsun her yer sarsılsın iş fikriniz de sonra taşlar yerine otursun. Sorularınızın cevaplarını bir kere bulduysanız zemin sağlamdır, binaya başlayabiliriz doğum zamanı gelmiştir. İş fikrinizin yaşama gelmesiyle ortaya çıkana ürün deriz. Ürün mal ya da hizmet olabilir ama dokunduğu ele fayda sağlayan sizin kutsalınızın anlaşıldığı sizin de tadını çıkaracağınız eseriniz.

Çocuğunuz.

Artık dilinize esir olan ete kemiğe büründü. İşiniz çok daha zor. Onu yaşatmalı, büyütmeli ve anlama büründürmeliyiz.

Artık girişimcisiniz. Yola çıkmaya görün bütün dükkanlara vitrinlere bakışınız değişti her gördüğünüzü iş fikri olarak değerlendirmeye çoktan başladınız bile.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Fikirleriniz daim ve parlak olsun


Bilgisayar Mühendisi, Yönetim Danışmanı (Vira Stratejik Ortaklık)

SenemKılıç

1978 Denizli doğumluyum. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği eğitimimi tamamladım. Dokuz Eylül Üniversitesi Sayısal Yöntemler Yüksek Lisansı Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Ana bilim dalında "X,Y Kuşağının İstihdam Politikaları" üzerine doktora eğitimi tez aşamasında devam etmekteyim...

Bana Ulaşın