BLOG
Kadının Kariyer Derdi
05 Ocak

Kadının Kariyer Derdi

Kadının kariyer derdini kendine dert edinmiş bir erkek ırkı sürekli ortaya kadınla ilgili birşeyler atınca kendini ifade etmek derdi de kadının kariyer derdine eklenmiş oluyor.

Çok geriye değil 2014 e dönüp hafızamızı yokladığımızda bir sürü başlık çıkıyor.

Hamile kadının sokaktaki keyfiyeti birilerini rahatsız etti. Söylemler iyi niyetle bile söylenmiş olsa genelleme yapıldığı için kime bu söylem neden ve ne zaman söylendi dikkate alınmadı.

Peşinden doğum yöntemi ile ilgili tavsiyeler geldi hatta kurallar kondu. Bütün kadınları panik sardı. Kadınların sezaryenle doğum yaptırmaması üzerine günlerce süren tartışmalar devam etti. Kimse de sezaryen yapana sen neden bunu istiyorsun demedi. Bırakın sağlık da risk de keyfiyet de benim diyene pek kulak asılmadı. Tavsiye hükmünde kalsa daha maksadı anlaşılır olurdu belki ama yine iletişim kurbanı oldu sağlıklı doğum.

Tesettürlü kadınların eğlenme, sosyalleşme normlarının dışında olduklarını ifade eden gerçek ya da montaj pek çok sosyal medyada fotoğraf dolaştı, bu kadınlar da türbanlı bu da bunu yaparsa dendi yine en çok erkekler konuştu. Kadının iffet temsilcisi olduğu fikri kabul edilebilir de türbanlı kadının bütün normları harfiyen eksiksiz yerine getirememe durumundaki toleranssızlığımız pek de anlaşılır gibi değil. Eksik arayana eksik çok etrafına bakınsa yeter.

Kadının kahkahası dert oldu. Kadın zarafetin sembolüdür kadın naif olmalıdır gülümsemek ve kahkaha atmak arasındaki ince fark ortamına ve içinde bulunduğunuz konuma göre iyi değerlendirilmelidir diye belki daha nazik bir ifade yerine kahkaha atmanın kadını edepsiz yaptığı bir söylem çıkıverdi ortaya. Pek tabi ki insan doğasının kendini savunma mekanizması ortaya çıktı kadınlar atmıyorsa bile artık kahkaha atar hale geldi. Sevindik mutluluk indeksimiz yükseldi diye.

Kadınların çalışma kariyeriyle ilgili en son Sağlık Bakanımız bir açıklama yaptı ortalık karıştı. Belki söylenmek istenen kadının anneliği de diğer kariyer konu başlıkları kadar hassasiyetle gözetmesi gerektiği ve her hedefinin ortasına koyması gerektiğiyle ilgili bir iyi temenniydi ancak yine olan oldu. Karşı savunma ve tekrar savunma kadının kariyer derdi toplumun oluverdi. Kimi kadınlar dedi ki kariyer derdini bırakın da kadın kendisi düşünsün.

Kadınlar neden mi kariyer derdindedir? Çok araştırmadan 2 erkek çocuk annesi ve tepe yönetimde profesyonel iş hayatını bırakmış işveren kadın olmuş kendi kariyer hayatımı dikkate alarak sıralamak istedim.

1.    Yaratılışından içinde olan tıpkı her insan gibi kendini gerçekleştirme arzusu. Bu inat değil, bu kendini göstermek değil sadece kendini gerçekleştirmek
2.    Ekonomik sebeplerden eşine, ana babasına destek olabilme çabası
3.    Çocuklarına talep ettikleri yaşamsal ihtiyaçlarını temin edebilme özgürlüğü
4.    Başkasına muhtaç olmadan yaşamını sürdürme. Sonuçta her kadın evli değil, sahipsiz pek çok kadın var ülkemizde çocuğunu bırakıp çalışmak zorunda kalan
5.    Kendine bahşedilmiş çeşitli özelliklerini sergileyebilme çabasından. Liderlik, yönetim, sayısal zeka, sanatsal zeka vs
6.    Sosyalleşme ve bunu yaparken ekonomik katma değer sağlama
7.    Aile fertlerine örnek olacak yaşamsan duruş sergileme, olumlu sonuçlar üreterek kendine ve çevresine fayda sağlama çabası

Hal böyleyken kadınların ekonomik sistem içinde istihdamda önemli bir yerde olduğu bugün istatistiklerle pek çok kez dile getirildi. Bu rakam neredeyse yarı yarıya.  Özellikle pozitif ayrımcılık diye bir tamlamanın da dillere pelesenk olduğu ülkemizde eşitlik kavramına hiç girmeden kadının erkeklere göre bedensel olarak daha zayıf, daha duygusal ama bir o kadar korumacı, sadık, dayanıklı, organizasyon yeteneği güçlü yaradılış özelliklerinin dikkate alınarak fayda sağlama çabasında takdir edilmesi ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. İnanç sistemimizde her neyi kabul ediyorsak eminim insanın anlamlı yaşam sürmesi temel hedeftir. Bırakalım o zaman kadın kendinde neyi yapabileceğini düşünüyorsa oraya kadar gidebilsin. Zaten kadın doğarken anne, kız evlat, çekip çeviren, kırılgan, seven ve sevgiyi seven olarak yaratılmış. Bırakalım bu sıralamayı kendi içinde kendi vicdanında kendi aklıyla kendisi yapsın.

Güzel bir hafta dilerim

Senem Kılıç

Bilgisayar Mühendisi, Yönetim Danışmanı

SenemKılıç

1978 Denizli doğumluyum. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği eğitimimi tamamladım. Dokuz Eylül Üniversitesi Sayısal Yöntemler Yüksek Lisansı Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Ana bilim dalında "X,Y Kuşağının İstihdam Politikaları" üzerine doktora eğitimi tez aşamasında devam etmekteyim...

Bana Ulaşın