BLOG
Putin - Erdoğan Zirvesinin ardından
04 Aralık

Putin - Erdoğan Zirvesinin ardından

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye yaptığı ziyaret esnasında Rusya’da iki günlük ticari temas için bulundum. Bu gezi esnasında ülkede krizin olumsuz havası yoğun hissediliyordu. İş bağlantıları yapmak isteyen iş insanları petrol fiyatlarındaki düşmeye bağlı Pazartesi günü tekrar değer kaybeden para birimlerinden dolayı her türlü planını askıya almış ve özellikle Putin’in Türkiye dönüşünden sonra KOBİ’lerle ilgili halka açık yapacağı teşvik açıklamalarına odaklanmıştı.

Kısa kısa Rusya & Türkiye ticareti hakkında

Ambargo gerileyen ihraçta çare olamadı

on dönemde Ukrayna müdahalesi nedeniyle ABD ve Avrupa Birliği’nin sert tepkisini çeken Rusya kendisine uygulanan ambargolara karşılık 6 ağustos 2014 tarihinde 560 sayılı “Rusya Federasyonu nun güvenliğini sağlamak için belirli ekonomik önlemlerin uygulanması” kararını yayınladı. Bu karara göre Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya ve Norveç Krallığı menşeli tarım ürünleri ham madde ve gıdaların Rusya federasyonuna ithalatına 1 yıl sürecince yasak getirildi. Yasaklanan ürünlerin başlıcaları sığır eti, kanatlı hayvan eti, balık ve kabuklular, süt ve süt ürünleri, meyve ve fındık, bitkisel yağlara dayalı peynirler oldu. Rusya yılda 40 milyar doların üzerinde gıda, içecek ve tarım ürünleri ithalatı yapıyor. Bunun yaklaşık 12 milyar dolarlık kısmı AB ülkelerinden gerçekleştiriliyor. Yalnızca süt ürünleri ithalatı 4.3 milyar doları buluyor. Bunun yanı sıra dünya peynir ithalatının yüzde 15’ ini tereyağı ithalatının ise yüzde 11’ ini gerçekleştiriyor.

Batıya gıda ithalatında ambargo uygulayan Rusya Türk iş dünyası için özellikle ihracatta bir fırsat olarak görüldü. Fakat Rusya ekonomisinde baş gösteren darboğaz nedeniyle bu fırsat hayal kırıklığına döndü. Rusya’ya gerçekleşen ihracat açıklanan verilere göre geçen 10 ayda yüzde 13,2 geriledi. Otomotiv ve tekstilde ihracat düşüşü yüzde 20’yi aşarken, büyük umutlar beslediğimiz beyaz et ve su ürünlerinde küçük çaplı artışlar yakalanabildi. İhracattaki düşüşün ardında para birimi yüzde 40 değer kaybeden Rusya’nın ekonomik krize girmiş olması var.

Kasım 2013 de St. Petersburg’da iki ülke ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (Üdik) toplantısında ortak deklarasyon 2020’ye kadar 100 milyar dolarlık ticaret hacmi gerek Rusya ekonomisinde yaşanan durgunluk nedeniyle gerekse Türkiye’nin otomotiv, beyaz eşya, elektronik ve ekstil gibi sektörlerde beklenen ihracat atağını gerçekleştirememesi nedeniyle yakalanamadı.

2008 de Rusya ve Türkiye arasında 38 milyar doları bulan toplam ticaret hacmi 2010 da 26 milyar dolara kadar gerilerken 2014 de ise bu rakam 32 milyar dolar seviyelerine yetişebildi. Bu rakamın 7-8 milyar dolarını Türkiye den Rusya’ ya ihracat oluştururken geri kalan yaklaşık 25 milyar dolarını ise Rusya’nın Türkiye sattığı ağırlıklı doğalgaz ve petrol oluşturuyor.

Beyaz et ve balık

Rusya ya özellikle son aylarda beyaz et ve su ürünleri süt ürünleri ve yaş meyve sebze ihracatında ise artışlar yaşandı. Ancak zaten Rusya ya çok az ya da hiç ihracat yapmayan bu sektörlerdeki ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 13 erimesini engelleyemedi. İhracatta en çok artış su ürünleri ve hayvancılıkta yaşandı. AB ye ambargo sonrasında su ürünleri ve beyaz ette ithalatın bir kısmını Türkiye den karşılamaya başlayan Rusya ya bu alandaki ihracat yüzde 142,4 artarak 68 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde tütün ihracatı yüzde 10,6 artarken büyük umut bağlanan yaş meyve sebze ihracatı ise yüzde 3,9 arttı.

Petrolde 1 Dolarlık Düşüş 2,2 Milyar Kaybettiriyor

520 milyar dolarlık ihracat gelirlerinin yüzde 60’ ını petrol ve doğalgazdan elde eden Rusya petrol fiyatlarındaki her 1 dolarlık düşüşte 2,2 milyar dolar zarar ediyor. Rusya Merkez Bankası rezervlerini son bir ayda 26 milyar dolar eriyerek 428,5 milyar dolara indi. Batı ülkelerinin yaptırımları nedeniyle Rus özel ve devlet bankalarının ABD ve AB piyasalarından dış finansman bulma koşulları da zorlaştı. us Rublesi’nin son bir yılda değer kaybı yüzde 40lara ulaşırken Rusya Merkez Bankası damgalı kur rejiminden serbest kur rejimine geçme kararı aldı.

Rönesans Holding’ten Rusya ile 400 milyon dolarlık anlaşma

Bütün bu olumsuzluklara rağmen  Rusya Doğrudan Yatırım Fonu(RDIF) ile Rönesans Holding arasında ortak yatırımlara ilişkin geçtiğimiz günlerde imza töreni düzenlendi. Bu anlaşma aynı zamanda RDIF çin bir Türk şirketiyle yapılan ilk anlaşma niteliğini taşıyor. Anlaşma  alışveriş merkezleri, ticari merkezler ve hastane projelerini içeriyor. Rus – Türk ortaklığı için bu anlaşmanın çok büyük bir örnek olacağı düşünülüyor. Bu projelerle hem Rus tarafı hem de Türk tarafı için istihdam kaynağı sağlaması ve yaratılan istihdamla ülke ekonomilerine sağlanan katkı nedeniyle 2014’ü bitirirken en dikkat çeken anlaşmalardan birisi oldu

Putin – Erdoğan Görüşmelerinin Ardından

Türkiye ile birlikte dünya basınında geniş yankı uyandıran iki ülke devlet başkanının zirvesinden çıkan başlıklar da çarpıcı.

AB’nin tutumundan dolayı Rusya Güney Akım Projesi’nden vazgeçebileceğini açıkladı. Erdoğan ile Türkiye topraklarında Güney Avrupa tüketicileri için yeni bir enerji hattı kurulması konusunda da mutabakata varıldığını belirten Putin, 1 Ocak itibariyle Türkiye’ye yüzde 6 indirimli doğalgaz satışı yapılacağını açıkladı. İkili görüşmenin sonucunda boru hatlarıyla ilgili yeni taşıma mutabakat zaptı, enerji verimliliğine ilişkin mutabakat zaptı, nükleer enerjiyle ilgili alanlarda personel yetiştirmeye yönelik mutabakat zaptı, kobiler alanında işbirliği zaptı, çalışma sosyal güvenlik ve istihdama ilişkin mutabakat zaptı, cezayi konularda adli yardımlaşma ve suçluların geri verilmesine yönelik mutabakat zaptı imzalandı

Bu görüşmeler sonucunda 2015 ticari ilişkilerimizde Rusya pazarını hedefleyen tüm iş dünyasının oyuncularına yeni açılacak kapılar ve ticari anlaşmalar dilerim.

SenemKılıç

1978 Denizli doğumluyum. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği eğitimimi tamamladım. Dokuz Eylül Üniversitesi Sayısal Yöntemler Yüksek Lisansı Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Ana bilim dalında "X,Y Kuşağının İstihdam Politikaları" üzerine doktora eğitimi tez aşamasında devam etmekteyim...

Bana Ulaşın