BLOG
Büyük Veri
01 Ocak

Büyük Veri

Büyük Veri Yönetimi
 
İşletme yönetiminde karar vermeye konu olan ver büyüklüğü gün geçtikçe artmaya devam ediyor. IDC 2014 raporuna göre dünyada işlenen verinin büyüklüğü 4,4 ZB civarında. ABD, Avrupa ülkeleri, Avustralya gibi gelişmiş ülkeler 2013 itibariyle bu veri havuzunun yüzde 60’ını oluştururken 2016 yılında gelişmekte olan ülkelerin payının eşitleneceği, 2020’de ise şimdinin gelişmekte olan ülkelerinin payının yüzde 60’a çıkması bekleniyor. Türkiye’de de büyük verinin önemi son yıllarda anlaşılmaya başlandı. Genişbant internet trafiğinin artması, fiber altyapısının yaygınlaşması ve 4G teknolojilerinin hayatımıza girmesi ise bu önemi daha da artırıyor.
Hal böyleyken rakamlarla beklentilerin doğrultusunda şirketler de kendi yönettikleri büyük veri çözümleri konusunda çalışmalarını da fark yaratacak sonuçlar ve büyümelerine katkı sağlayacak işlem büyüklükleri için hızlandırıyor.
 
Büyük Veri Kaç Karakterden Oluşur?
Büyük veri üç karakterden oluşuyor:
 
Çeşit: F arklı yapılarda, çeşitlilikte ve karmaşıklıktaki verilerin yönetilmesi. E-postalar, ses kayıtları, sosyal medya ve blog gibi klasik veritabanı yönetim sistemlerinde tutulmayan verilerin de işin içine girmesi. 
Hız:  Büyük hacimde sürekli akışkan veri gelmesi.  Örneğin internet, POS verilerinin sürekli çekilmesi.
Hacim: Terabyte’dan Petabyte’a (1000Terabyte), Exabyte’a (1milyon Terabyte), Zetabyte’a ( 1milyar Terabyte) giden ölçeklerde veriyle işlem yapmak. Büyük verinin işletmelerde kazanç sunması için veriler güvenli olarak transfer edilmeli ve doğru kullanıcılar tarafından erişilebilmeli, son kullanıcı ve kurum için bir değer yaratabilmelidir. Aksi takdirde büyük veri yığınları dert haline gelecektir
 
Büyük Veri Şirketler için Neden Önemli?
 
Büyük verinin şirketlere sağlayacağı en büyük fayda tüm dünyada ortak kullanılan sosyal ağlar ve diğer pazarlama kanalları sayesinde müşterilerine dokunabilme imkanını sağlaması. Aynı zamanda müşterileri hakkında daha fazla bilgi toplama fırsatı da yaratıyor. Eskiden olduğu gibi klasik pazarlama kanalları değil özel grupları hedef alan nokta atış pazarlama stratejileri günümüzde önemliyken gerekli uygulamalar büyük veriden elde edilen saptamalarla ancak mümkün. 
Rekabette büyük veri doğru araçlarla işlenir ve anlamlı veriye dönerse karar vericiler için fark yaratacak üstünlük sağlar. Yapılan araştırmalarda büyük veri çözümlerini kullanan şirketlerin verimlilik konusunda eşitliklerinden yüzde 4 daha verimli, karlılıkta ise yüzde 6 daha karlı olduğu görülüyor. Bu durumda da veri ister istemez tüm kurumlar için en önemli hammadde haline geliyor.
Günümüzde tüketicilerin çoğu anlamsız gelen mesajlar, kendilerine hitap etmeyen kampanya bilgilendirmeleri nedeniyle şirketlerin satış politikalarında fiyat bazlı yaklaşıma artık eşlik etmeyebiliyor. Tüketicisine hizmetsel katma değer sağlayan şirketler akılda kalıcı iz bırakıyor. Katma değerin genel topluluk ya da münferit kişi bazlı üretilebildiği bilgi işleme araçlarıyla büyük veri VIP- Kişiye özel hizmet oluşturacak alt başlıkları size hazır sunuyor.
Günümüzde büyük verinin özellikle müşteri sadakat sistemleri için kullanıldığı sektörlerde veri toplama(data collection), veri işleme(data manuplating), veri madenciliği(data mining), iş zekası(business intelligence) yönetim adımlarıyla rakiplerinizden önce ve farklı kararlar alabilirsiniz ve bunu iş stratejile rinizle bütünleştirebilirsiniz yani tek seferlik değil düzenli kararlar üreten araçlar olması demek. CMO’lar için büyük verinin sunduğu potansiyel büyük bir dönüşüm fırsatı. CMO’lar kararlarında daha veri odaklı olabilme imkanına kavuştukça şirketler de bu veriyi doğru analiz edebildikleri kadar güçleniyor ve rakabet avantajı sağlıyorlar.
Büyük veri iş dünyası gündemi için yeni bir kavram olmakla birlikte Facebook, Google, Amazon gibi şirketler yıllardır bütün analiz ve müşteri deneyimlerini büyük veriyi kullanarak geliştirilmekteler. 
Günümüzde veri madenciliği en çok sağlık, finans, perakende sektörlerinde tanı tahminleme, risk belirleme, kampanya oluşturma başlıklarıyla toplum yaşantımıza çoktan dahil olmuş durumda. Özellikle şehir yönetiminde İstanbul trafik hat dengeleme ve araç yönlendirme uygulamaları dünyada akıllı şehir Barselona markasını zorlayacak boyutta.
Pazarlamada en önemli konunun kalıcı müşteri memnuniyeti olduğunu düşünürsek büyük veriyi işleyebilme gücü şirketlere müşterisini tanıma ayrıcalığı ve ona özel hissettirecek hizmet sunma fırsatını sağlamış olacak.
Büyük veri konusunun farklı başlıklarla farklı yazılarımızda tekrar kaleme döküleceğini vurgulayarak bilginin en önemli güç olduğunu tekrar ifade etmek istiyorum.
Bilgiyi işlemede temel yönetim stratejileri için 3 H, Hacim, Harmoni ve Hız diyerek bu başlıkları farklı yazımızda ele almak üzere 2015 yılının siz değerli okuyucularımıza ve bütün ülkemize huzur, barış, sağlık ve bereket getirmesini dilerim.
 
Sağlıcakla kalınız, pazarınız daim olsun.
 
Senem Kılıç
 
Bilgisayar Mühendisi, Yönetim Danışmanı

SenemKılıç

1978 Denizli doğumluyum. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği eğitimimi tamamladım. Dokuz Eylül Üniversitesi Sayısal Yöntemler Yüksek Lisansı Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Ana bilim dalında "X,Y Kuşağının İstihdam Politikaları" üzerine doktora eğitimi tez aşamasında devam etmekteyim...

Bana Ulaşın